programma: Alledaagse attentheid in de superdiverse stad
-
De architectuur van alledaagse attentheid
Duur 2023-2024 Achtergrond Alledaagse attentheid – een aardig gebaar, een oogje in het zeil houden, af en toe een helpende hand. Door een toenemend aantal kwetsbare ouderen, mensen met een LVB of GGZ- achtergrond in de wijk, is dat steeds meer nodig. De fysieke omgeving speelt daar een cruciale rol in. Hoe kun je ervoor…
-
Vertrouwde Zorg? Ongelijkheid in de zorg aan ouderen thuis in Amsterdam
Duur 2022-2023 Achtergrond In Amsterdam, met haar grote diversiteit en ongelijkheid qua migratieachtergrond, inkomen en opleiding, is het van belang om beter te begrijpen waarom er verschillen zijn in het gebruik van zorg onder thuiswonende ouderen. Ongelijkheid kan de solidariteit die aan het collectieve zorgsysteem ten grondslag ligt ondergraven en legt de vinger op de…
-
Campus voor het leven
Duur Voorjaar – zomer 2023 Achtergrond De ‘Campus voor het leven’ is eind 2021 gestart om de ondersteuning en zorg voor ouderen in Buitenveldert als netwerkpartners zo lokaal mogelijk te organiseren, zodat zij een vitaal en betekenisvol leven kunnen leiden in een vertrouwde omgeving. Een centraal onderdeel van deze plannen is het Menno Simonszhuis. Doel…
-
Proeftuin rondom d’Oude Raai
Duur 2023-2024 Achtergrond Binnen de ‘Proeftuin d’Oude Raai’ werken patijen uit de Pijp en de Rivierenbuurt samen aan een aanpak waarin vragen en signalen die zorg- en ondersteuningsprofessionals bereiken meer worden verbonden aan bestaande (vaak niet-professionele) plekken en initiatieven die van waarde zijn voor oudere buurtbewoners. Hiervoor wordt geïnvesteerd in het opbouwen van een netwerk…
-
Magazine ‘Leven en zorgen in de grote stad’
Magazine samengesteld door het Ben Sajet Centrum naar aanleiding van het symposium ‘Leven en werken in de grote stad’ in Pakhuis de Zwijger.
-
Coronamaatregelen vergroten de afstand tussen ´echte Nederlanders´ en de ´anderen´
Politiek socioloog Fenneke Wekker mist een kritisch publiek debat over het coronabeleid. Wat zijn de sociale kosten van de maatregelen en de wijze waarop de regering haar maatregelen communiceert? Lees hier het artikel.
-
Samen-redzaam? Informele burennetwerken van kwetsbare bewoners
Amsterdam staat, net als andere grote steden, voor de uitdaging om met minder middelen méér ondersteuning te bieden aan kwetsbare bewoners die zelfstandig in de wijk (komen) wonen. Fenneke Wekker deed in samenwerking met het Ben Sajetcentrum onderzoek naar informele burennetwerken van kwetsbare bewoners met uiteenlopende problematiek. Dit pilotproject geeft inzicht in de succes- en…
-
Samen-redzaam? Een onderzoek naar informele burennetwerken van kwetsbare bewoners
Fenneke Wekker deed in samenwerking met het Ben Sajetcentrum onderzoek naar informele buren-netwerken van kwetsbare bewoners. Amsterdam staat, net als andere grote steden, voor de uitdaging om met minder middelen méér ondersteuning te bieden aan kwetsbare bewoners die zelfstandig in de wijk (komen) wonen. Dit onderzoek richt zich op de totstandkoming van de Buren!-groepen en…
-
Column Monique Kremer: ‘snijd niet in de wijk’
‘Laten we toch op één ding zuinig zijn’, zegt Monique Kremer: ‘de professionele infrastructuur in de wijk. Meer dan ooit is de buurt dé vindplaats van kwetsbare burgers.’ Lees hier de column.
-
De zorgvriendelijke stad vergt harde ingrepen
De creatieve stad, de slimme stad, de stad als emancipatiemachine: van de stad wordt veel verwacht. Maar hebben we nog wel oog voor de langzame, de zorgvriendelijke of, zoals de burgemeester van Amsterdam het zei: de lieve kant van de stad? Hoe zorgen we ervoor dat de stad er niet alleen is voor hipsters, mipsters…
-
Een verbindende verzorgingsstaat. Over burgerschap, zorg en (super)diversiteit.
-
Overzicht publicaties zorgvriendelijke stad