Actueel

Eerste resultaten onderzoek ‘Beter Samen’ gepubliceerd in Denkbeeld

Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen met dementie en hun naasten samen hun koers bepalen in een leven met dementie? Die vraag stellen professionals van Cordaan, Amsta, Tao of Care, ervaringsdeskundigen van het Ben Sajet Centrum en onderzoekers van de HvA en UvA zich in het onderzoek ‘Beter Samen’. Binnen Beter Samen verzamelen zij lessen over samen optrekken in een leven met dementie. Over dit onderzoek publiceerden zij in het tijdschrift Denkbeeld een artikel.

Het project Beter Samen richt zich op de meerwaarde van netwerkbenaderingen voor de zorg voor mensen met dementie en hun naasten. Een netwerkbenadering houdt in dat de persoon met dementie, het sociale netwerk en een professional samen een beweging op gang brengen: de persoon met dementie gaat met de mensen die bij hem of haar horen het leven met dementie vorm geven. Professionals en vrijwilligers hebben in dat proces niet de rol van ‘oplosser’, maar van gespreksfacilitator. Dit maakt dat het plan voor een leven met dementie van de mensen zelf wordt.

Samen aan de slag
Volgens geestelijk verzorger Alie verdiept een netwerkbenadering de samenwerking met naasten: ‘We zeggen dat we samenwerken met het netwerk, maar dat mogen we nog veel meer doen. Ik ben zelf mantelzorger geweest. Daarom probeerde ik in mijn werk altijd aandacht te hebben voor de familie. Als ik een dochter tegenkwam, vroeg ik hoe het ging en wat haar moeder graag deed. Nu ga ik met een persoon met dementie en diens familie in gesprek over wat voor leven iemand had. Welke buren en vrienden iemand heeft, en wie die persoon nog eens zou willen zien. Daar gaan we vervolgens samen mee aan slag.’

Andere houding, andere oplossingen
Casemanager Marina vertelt dat het in de netwerkbenadering draait om het aannemen van een andere houding: ‘Ik ben niet meer meer degene die de familie en vrienden van iemand met dementie bij zijn of haar leven betrekt, maar ik ben de facilitator van hun gesprek. Ik start niet vanuit hulpverlening. De oplossingen komen niet van mij, maar vanuit hen.’ Volgens Marina ontstaat hierdoor een gevoel van saamhorigheid. ‘Ik ben niet meer degene die vragen beantwoordt en advies geeft. In plaats daarvan starten we vanuit de vraag van het netwerk en brengen we samen de perspectieven in kaart. Je komt tot een kern die iedereen verbindt. Van daaruit ontstaan andere oplossingen.”

Doe mee
Nieuwsgierig? Mail de onderzoekers via: l.h.vermeulen@uva.nl. De eerste resultaten van ‘Beter Samen’ vind je op hier. Hier staan filmpjes, podcasts en ervaringsverhalen van professionals en ervaringsdeskundigen. In 2021 ontwikkelen opleiders, professionals en ervaringsdeskundigen samen handvatten die mensen met dementie, hun naasten, vrienden en kennissen aanknopingspunten bieden voor het gesprek met elkaar. Ben je ervaringsdeskundige, professional of vrijwilliger en wil je meehelpen? Het projectteam is op zoek naar kritische meedenkers! Neem contact op of sluit aan bij een van de werkplaatsen. Kijk op https://bensajetcentrum.nl/project/sociale-netwerken-actueel/ en stuur een mail naar info@bensajetcentrum.nl.
Voor abonnees is de publicatie in Denkbeeld hier te lezen. Mail Laura Vermeulen: l.h.vermeulen@uva.nl
Beter Samen wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw en FNO.

Veelgezochte pagina’s