Actueel

Samen beslissen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg

Petra Boersma interviewt Hilde Hofland 

Vanuit het driejarig project ‘Samen beslissen en passende zorg’ zijn afgelopen februari twee LeerWerkPlaatsen (LWP’s) opgericht: een bij Amsta (gerontopsychiatrie) en een bij Ons Tweede Thuis (volwassenen met een Licht Verstandelijke Beperking). Gedurende dit project houden we u op de hoogte van de voortgang van deze LeerWerkPlaatsen via de nieuwsbrief. Steeds vanuit een ander perspectief én steeds ook nodigen we u uit om te reageren op de vraag, quiz of stelling!

Nu is een medewerker aan het woord: Hilde Hofland, zij werkt docent-onderzoeker in het practoraat ‘de MBO’er als onderzoeker’.

Ruimten
Waar was je bezig met samen beslissen?
Op twee plekken, namelijk Ons Tweede Thuis in Hoofdorp en bij Amsta Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. 

Krachten
Met wie?
Bij deze twee locaties werk ik samen met een hbo-docent, professionals uit de ouderenzorg en gehandicaptenzorg én mbo-en hbo-studenten aan thema’s rondom “samen beslissen en passende zorg”.

Welke rol hebben zij?
Professionals hebben de rol om kennis over te brengen, te reflecteren op hun werk, nieuwe ontwikkelingen in het werk te bespreken en nieuwe manieren van werken aan thema’s die te maken hebben met “samen beslissen en passende zorg” te testen.

Voor de studenten is het heel prettig als de gedane kennis en ervaring ook gebruikt kan worden in schoolopdrachten en examens. Ik voel mij verantwoordelijk om verbindingen te maken met praktijk en het onderwijs curriculum.

Activiteiten
Wat heb jij gedaan rondom samen beslissen?
De inhoud van de bijeenkomsten geven wij samen vorm en inhoud. Iedere bijeenkomst ziet er daarom anders uit. Dit is voor mij een voorbeeld van samen beslissen. Zo hebben wij gesproken over het begeleiden van gesprekken die te maken hebben met positieve gezondheid en levenseinde. Wij hebben zelf ook geoefend met een vragenlijst over positieve gezondheid en op die manier ervaren dat er soms confronterende vragen tussen zitten. Dit vraagt van de (toekomstig) professional dat je je goed kan inleven in de ander en een keuze kunt maken om bepaalde vragen wel of niet te stellen en met welk doel.

Hoe vond je dat?
Het is leerzaam om te horen hoe iedereen denkt over de twee genoemde thema’s. Met elkaar het gesprek daarover voeren geeft al veel informatie. Kennis, normen en waarden en eigen ervaringen worden vaak meegenomen in de keuze voor handelen.

Doelen
Wat is het doel van deze activiteiten? Wanneer is het klaar?
Het doel van de activiteiten is dat wij samen onderzoeken of er manieren/hulpmiddelen zijn wat het makkelijker maakt om samen tot beslissingen te komen. Deze doelgroep heeft soms moeite om tot een beslissing te komen, je kunt dan geneigd zijn om de beslissing te maken voor hen. Dat is juist wat wij niet willen. Wij gaan op zoek naar antwoorden om samen te beslissen.

Normen
Wat zou heel erg goed zijn om te doen op jouw locatie?
Mijn wens is om meer samen te werken met de bewoners en de bewoners vaker spreken over hoe zij het samen beslissen ervaren en waar evt. ruimte is voor verbetering.

En wat is eigenlijk niet de bedoeling?
Ik denk graag in mogelijkheden en er is veel mogelijk! Samen beslissen is een heel breed thema.

Leren en ontwikkelen
Wat heb jij er persoonlijk van geleerd?
Dat krachten bundelen en verschillende perspectieven horen heel leerzaam is.  

Wat gun je anderen nog om te leren?
Ik gun anderen nieuwsgierigheid en out-of-the-box denken. Soms moet je niet teveel nadenken, maar gewoon doen en later terugkijken hoe dat heeft uitgepakt.

 

Meer informatie over het project is te vinden via de link Samen beslissen en passende zorg met kwetsbare mensen die in instellingen voor langdurige zorg wonen – een actieonderzoek.

Veelgezochte pagina’s