Nieuws

Leer hoe praktijk, wetenschap en opleiding samen optrekken
Hoe doe je dat? Als onderzoeker, opleider én ervaringsdeskundige en hulpverlener de zorgpraktijk écht samen vernieuwen? Daar krijgen antropologiestudenten aan de UvA elk jaar les in. Tot nu toe gebeurde dat vaak in de college banken. Maar wat is er nu zinniger dan iets al doende leren?

Universitair docent Trudie Gerrits: ‘Ik had al veel gehoord over de dialoogavonden en werkplaatsen die bij het Ben Sajet Centrum plaats vinden. Ik was nieuwsgierig. En voor studenten is dit heel relevant. Door echt mee te doen krijgen studenten gevoel voor wat er gebeurt.’

Op 14 en 26 november sloot een groep van in totaal dertig antropologiestudenten aan bij twee werkplaatsen van het Ben Sajet Centrum. Het doel? Leren hoe praktijk, wetenschap en opleiding samen optrekken in werkplaatsen.

Het werden prachtige avonden. Studenten voegden zich bij andere deelnemers, hulpverleners en onderzoekers tijdens speeddates én de buurtwandelingen, en zij namen deel aan workshops én postersessies. Na afloop schreven de studenten mooie rapporten. Ze letten op de vraag of iedereen aan het woord kwam. Op wiens kennis en ervaring er wanneer op de avond telde. En: waren de uitkomsten van de avond het resultaat van een gezamenlijk leerproces?

Bevindingen
studenten beschreven de werkplaatsen als een ‘vrijplaats voor gesprek, waar mensen met verschillende achtergronden wederkerig leren’. Veel van hen willen voor hun eigen onderzoek een werkplaats organiseren. En zij deelden aanbevelingen: laat nog meer ervaringsdeskundigen aan schuiven, schreven enkele studenten. En zorg ervoor dat ieders kennis en ervaring evenzeer telt. Unaniem benadrukten de studenten het belang van een goede ruimte. Die maakt gelijkwaardige interactie mogelijk.

Voor Margriet, lid ontwikkelraad dementie, was de avond op 14 november in ieder geval al zeer geslaagd. Leuk is dat de studenten niet alleen van ons leerden, maar ik ook van hen! Vertelde Margriet. Sarah, een studenten die uit de Fillipijnen komt, vertelde ons hoe bijzonder het is dat we hier vrij van het ene naar het andere deel van de stad kunnen lopen.

Het Ben Sajet Centrum werkt samen met de studenten én de ontwikkelraad aan het door ontwikkelen van de werkplaatsen. Maandelijks komen daarin zorginhoudelijke thema’s aan bod.

Wil jij ook mee doen? Sluit je aan bij een werkplaats of stuur een e-mail naar Amie: E: info@bensajetcentrum.nl

Veelgezochte pagina’s