Kennisproducten

Inloop-dagbesteding: Balanceren tussen behoeftes op vijf locaties in Amsterdam

Locaties voor inloop-dagbesteding trekken vaak een diverse groep buurtbewoners. Deze diversiteit zit in verschillende zaken: mensen die al nadrukkelijk in beeld zijn bij professionele instanties of juist nog helemaal niet; mensen met ondersteuningsvragen op uiteenlopende terreinen; mensen met diverse levens- en migratiegeschiedenissen; etc. Op vijf locaties in Amsterdam deden we onderzoek naar de diverse behoeftes en ervaringen van deze bezoekers, en wat die diversiteit betekent voor de locaties als de bezoekers zelf.

Voor sommigen is de inloop-dagbesteding het een plek om simpelweg te ‘zijn’; waar je niks hoeft, maar waar wel naar je wordt omgekeken. Voor anderen is het een plek om mensen te ontmoeten waar je iets mee deelt; of het nu gaat om een ziektebeeld, het verlies van een partner, een migratiegeschiedenis, of een gedeelde historie in de buurt. Er zijn ook bezoekers die alleen naar de inloop-dagbesteding komen voor het bezoeken van een activiteit of om een antwoord te krijgen op een specifieke (hulp)vraag. Voor weer anderen is het een plek om structuur te vinden en jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door je te ontpoppen als actieve vrijwilliger.

Voor al deze mensen voorzien de inlooplocaties dus in een behoefte, maar deze behoeftes staan onderling soms op gespannen voet. Bij een grote diversiteit aan bezoekers is het daarom een doorlopende uitdaging om in de uiteenlopende behoeftes te voorzien. De diversiteit aan bezoekers en behoeftes vraagt om een balanceeroefening: hoe creëer je voldoende ruimte voor mensen in een meer kwetsbare positie (inclusief psychische kwetsbaarheid, dementie, dakloosheid), zonder dat je andere bezoekers afschrikt?

Onderzoek Inloop-dagbesteding – Ben Sajet Centrum – 6 november 2024

Veelgezochte pagina’s