Agenda

Werkplaats Netwerken – De methode Buurtwandeling ontwikkelen

Wanneer
Hoe laat

Meld je hier aan

  • Datum: donderdag 12 december
  • Tijdstip: 17.00-19.30
  • Locatie: Zwanenburgwal 206 – I hoog, 1011 JH Amsterdam
  • Doelgroep: ervaringsdeskundigen, naasten, professionals in de LVB, GGZ en dementiezorg, beleidsmedewerkers, managers, onderzoekers.

OVER DEZE SERIE

Door veranderingen in zorg en welzijn wonen steeds méér burgers met een psychosociale of cognitieve kwetsbaarheid (langer) zelfstandig in de wijk. Veel van deze mensen met een verstandelijke beperking, een GGZ achtergrond of een vorm van dementie vinden prettig om in hun eigen huis en buurt te (blijven) wonen. Voor veel van hen zijn contacten in de buurt in groeiende mate belangrijk. Maar wat doe je als iemand (nog) niet veel contacten in de buurt heeft?

Samen met ervaringsdeskundigen en professionals onderzoeken de Hogeschool van Amsterdam hoe je mensen in de buurt aan elkaar kunt te verbinden. Interventies en strategieën hiervoor – zoals stamtafels, burengroepen, trajecten zoals een Rijker Leven – richten zich vaak op contacten tussen lotgenoten.

Is het mogelijk om ook contacten met buren te bevorderen? Om dit te onderzoeken heeft de HvA buurtwandelingen georganiseerd. Sociale professionals lopen samen met de persoon om wie het gaat door de buurt. Ze praten over belangrijke plekken waar deze persoon andere mensen ontmoet. Zijn deze buurtwandelingen een goede manier om contacten te bevorderen?

Dit is de centrale vraag die loopt door de vier werkplaatsen over contacten in de buurt bij het Ben Sajet Centrum. We zijn benieuwd hoe ervaringsdeskundigen en professionals buurtwandelingen ervaren, of deze hen helpen contacten aan te knopen in de buurt. Samen verkennen we hoe we de opgedane kennis kunnen inbedden in de strategieën die ervaringsdeskundigen en professionals gebruiken om het gesprek met buurtgenoten aan te gaan.

OVER DEZE WERKPLAATS

In deze werkplaats wordt de strategie voor het in kaart brengen en versterken van contacten in de buurt verder uitgebouwd tot een methode.

  • Wat zijn de stappen die je zet wanneer je met buurtwandelingen werkt?
  • Hoe bouw je voort op contacten die je samen ontdekt?

We vragen professionals die deelnemen of zij deze methode na de bijeenkomst willen uitproberen. Wat levert werken met buurtwandelingen je op?

Onderzoekers van het lectoraat Langdurige Zorg en Ondersteuning van de HvA gaan tijdens deze werkplaatsen graag over hun onderzoeken met u in gesprek!

Deze werkplaatsen zijn het vervolg van de serie cross-over werkplaatsen netwerken die het afgelopen jaar plaatsvond bij het Ben Sajetcentrum programma. Voor onze beeldverslagen klik hier, hier en hier.

OPBOUW WERKPLAATS

De bijeenkomst start met een korte presentatie met de laatste kennis uit wetenschappelijk onderzoek en de laatste inzichten uit de praktijk. Daarna gaan we gezamenlijk aan de slag.

De werkplaats begint om 17.00 met soep voor alle aanwezigen. Om 17.15 beginnen we met de presentatie.

AANMELDEN

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Aanmeldformulier werkplaats netwerken – Contacten in de buurt III

Veelgezochte pagina’s