Agenda

Werkplaats ‘Goed besteed: hoe breng je doel en uitkomst van dagbesteding voor ouderen in kaart?’

Datum

Tijd

Dit event is onderdeel van de reeks Ben Sajet Werkplaatsen

  • Datum: donderdag 27 september
  • Tijdstip: 17.00-19.30
  • Locatie: Zwanenburgwal 206 – 1 hoog, 1011 JH Amsterdam
  • Doelgroep: professionals, beleidsmedewerkers en managers in de dagbesteding


AANLEIDING
Het bezoeken van een vorm van dagbesteding levert ouderen die thuis wonen vaak wat op: ze zijn er even uit, ze voelen zich waardevol, ze zijn onder de mensen, en hun mantelzorgende naasten hebben tijd voor zichzelf. Mogelijk kunnen ze door het bezoeken van dagbesteding zelfs langer thuis blijven wonen. Dit vertellen ouderen die dagbestedingen bezoeken, hun mantelzorgers en zorgprofessionals.

Helaas is het moeilijk om dit positieve effect van bezoek aan dagbesteding aan te tonen op basis van onderzoek met gegevens uit het Nationaal Programma Ouderenzorg. Hoe kan dat? Waarom komt het positieve effect van dagbesteding niet terug in deze studies? Hoe kunnen we de uitkomsten van dagbesteding beter aantonen?

Het onderzoeksteam van de VU heeft een manier bedacht waarop zij de doelen en uitkomsten van dagbesteding beter in kaart kan brengen. Deze doelen en uitkomstmaten sluiten beter aan bij persoonlijke ervaringen van cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals.

OVER DEZE WERKPLAATS
In deze werkplaats gaat het ‘Goed Besteed’ onderzoeksteam van de VU en Zorgbelang Zuid-Holland in gesprek met beleidsmedewerkers, managers en professionals in de dagbesteding. Dat gesprek gaat over de vraag ‘Hoe breng je doel en uitkomst van dagbesteding voor ouderen in kaart?’. Eerst wordt een korte presentatie gegeven van de resultaten van het ‘Goed Besteed’ onderzoek, en gaan we in gesprek over de verschillen in uitkomsten tussen persoonlijke ervaringen en het kwantitatieve onderzoek. Daarna gaat de groep aan de slag met de volgende vragen:

  • Wat vinden jullie van het voorstel om ‘kwaliteit van leven’ (zoals gemeten met de ASCOT-NL) te gebruiken als leidraad bij het evalueren van dagbesteding voor ouderen?
  • Hoe worden doel en uitkomsten van dagbesteding in jouw organisatie in kaart gebracht?
  • Is het voor jouw organisatie belangrijk om doel en uitkomsten van dagbesteding in kaart te brengen?
  • (Hoe) denk je dat de ASCOT-NL gebruikt kan worden in jouw organisatie?

 

Het VU/Zorgbelang Zuid-Holland-onderzoeksteam, onder leiding van Karen van Leeuwen, Marjan van Maanen en Judith Bosmans gaat graag op 27 september met u in gesprek. Uw reacties helpen hen om samen met u te bepalen wat er nodig is om ervaringen van cliënten beter aan te laten sluiten op evaluaties van dagbesteding. We zullen de resultaten van de Werkplaats gebruiken bij het nog beter toepasbaar maken van instrumenten, zoals de ASCOT-NL, die kwaliteit van leven in zorg en welzijn meten.

Voor meer informatie over de ‘Goed Besteed’ studie kunt u hier het onderzoeksrapport en de factsheet downloaden. Meer informatie over het ASCOT-NL project vindt u hier.

OPBOUW WERKPLAATS
Alle Ben Sajet werkplaatsen starten met een korte presentatie met de laatste kennis uit wetenschappelijk onderzoek en/of de laatste inzichten uit de praktijk. Daarna gaan we gezamenlijk aan de slag met een vraagstuk voor de praktijk.

De werkplaats begint om 17.00 met soep voor alle aanwezigen. Om 17.15 beginnen we met de presentatie.

AANMELDEN
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

OP DE HOOGTE BLIJVEN
Wilt u op de hoogte blijven van deze bijeenkomsten, een thema aandragen of meer informatie? Stuur dan ook een mail naar l.h.vermeulen@uva.nl

 

Veelgezochte pagina’s