Agenda

Werkplaats ‘Dementie en migratieachtergrond: hoe versta je elkaar?’

Datum
25 Maart 2021

Tijd
14:30 16:00

Meld je hier aan

  • Wanneer: 25 maart
  • Tijd: 14.30 – 16:00
  • Locatie: Teams
  • Doelgroep: verpleegkundigen, andere zorgverleners, mantelzorgers, mensen met dementie, onderzoekers die ervaring hebben met onbegrepen gedrag bij dementie bij mensen met een migratieachtergrond.

AANLEIDING

Laura Molenaar is casemanager dementie. Ze ondersteunt het echtpaar Yilmaz. Meneer Yilmaz heeft  Alzheimer. Hij was een gerespecteerd lid van de Turkse gemeenschap. Nu kan hij niet meer voor zichzelf zorgen. Bij het aankleden en eten verzet hij zich en slaat diegene die hem probeert te helpen. Zijn vrouw is bang voor hem geworden. Ze durft dit niet te zeggen. Laura krijgt weinig grip op wat er speelt. Mevrouw spreekt weinig Nederlands; Laura spreekt geen Turks. Niet alle kinderen zien de ernst van de situatie in. Ze willen ook niet tornen aan de positie van meneer Yilmaz als gezinshoofd. Laura weet niet goed hoe ze het echtpaar kan ondersteunen.

DOEL

Met deze werkplaats willen we een stap te zetten in het verbeteren van de zorg voor migranten met dementie en hun familieleden.

We gaan in gesprek over een casus die lijkt op die van de familie Yilmaz. Wat speelt er in het gezin? Wat is goede zorg in deze situatie? En hoe kunnen professionals, zoals casemanager Laura, Turkse en andere migrantengezinnen ondersteunen?

OVER HET PROJECT

Sprekers bij deze werkplaats zijn de onderzoekers van hogeschool Windesheim en InHolland. Binnen het project ‘Op weg’ ontwikkelen zij samen met o.a. verpleegkundigen en andere zorgverleners en mantelzorgers met een migratieachtergrond een verpleegkundige methodiek voor zorg aan migranten met dementie, en proberen die uit.

Graag leggen zij de resultaten van de casestudie aan u voor en gaan zij met u in dialoog over wat deze resultaten betekenen voor een verpleegkundige zorg in het omgaan met onbegrepen gedrag bij migranten met dementie.

INVULLING VAN DE MIDDAG

Tijdens werkplaats gaan we samen aan de slag. Dit gebeurt in kleine sub-groepjes. We vragen alle aanwezigen hun ervaringen of expertise in te brengen.

Alle betrokken partijen zien ernaar uit u op 25 maart te mogen ontvangen!

AANMELDEN

Deelname is gratis. Meld je hier aan.


 

 

 

 

 

 

Veelgezochte pagina’s