Agenda

Dialoogbijeenkomst: Geschreven indrukken; een dialoog voor en met dementie

Datum

Tijd

In de afgelopen decennia is er in de zorgpraktijk, in het publieke debat, en in de academische wereld een groeiende aandacht voor de ervaringen van mensen met dementie. Toch worden mensen die met geheugenproblemen leven niet zo vaak zelf gehoord. Hun ervaringen en kijk op de wereld worden vaak ‘vertaald’ door mantelzorgers, hulpverleners, en wetenschappers.

Tijdens deze dialoogbijeenkomst praten wij niet alleen over hoe en waarom dit zo is. We willen ook samen met u luisteren naar en in gesprek gaan over twee vormen waarin mensen die met dementie leven hun ervaringen optekenen en doorgeven: gedichten en uitspraken. Wat doet het horen of lezen van de teksten die wij inbrengen? Wat kunnen we van deze ervaringen die zij uitdrukken leren? En: welke (nieuwe) manier van luisteren worden aangesproken in het beluisteren van deze uitspraken en teksten?

Sprekers:

Paula Irik (geestelijk verzorger) en Irene Kruijssen (muziek therapeut) ontwikkelden een methodiek voor ontmoetingsgroepen met mensen met dementie. Sinds twaalf jaar begeleiden zij samen deze groepen met inzet van muziek en zingeving. De eigen beleving en de eigen taal van mensen met dementie staan hierbij centraal. Zij tekenden bijzondere uitspraken van deelnemers aan hun groepen op en schreven niet alleen over deze uitspraken ( ook wel ‘Juweeltjes’), maar ze sturen ze ook regelmatig naar een grote groep mensen rond. Op die rondgestuurde uitspraken krijgen Paula en Irene veel reacties van lezers. Ze zijn daarom bezig met een klein onderzoek naar wat het lezen van de uitspraken los maakt. We gaan luisteren naar en in gesprek over enkele van de Juweeltjes die Paula en Irene opschreven. Wat drukken zij uit? En hoe moeten we ze beluisteren? Kunnen we de Juweeltjes begrijpen als een tegentaal die onze gebruikelijke manieren van praten en luisteren op losse schroeven zet?

Lots en Joop Stam praten al enkele jaren met familie zowel als met een breder publiek over hun ervaringen van hun leven waarin Lots’ geheugenproblemen heeft. Zo hebben Lots en Joop over hun ervaringen in samenwerking met IKON een documentaire gemaakt. Lots schrijft ook gedichten (‘elfjes’). Ze leest deze gedichten regelmatig thuis en tijdens openbare bijeenkomsten voor. Wat doet het horen van Lots’ elfjes’? Hoe zijn reacties die Lots erop krijgt? Welke gesprekken brengen zij op gang?

Doel van de avond: Graag willen we samen met u in gesprek gaan over hoe we de Juweeltjes en Elfjes kunnen begrijpen. Zijn zij kunst, media om ervaringen mee weer te geven, of maatschappijkritiek? Wat voor soort van luisteren is nodig om ze te waarderen of begrijpen? Welke gesprekken brengen zij op gang?

Tijd: 18.30 soep en brood; 19.00 aanvang programma

Locatie: Ben Sajetcentrum, Zwanenburgerwal 206, begane grond

Aanmelding: U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar l.h.vermeulen@uva.nl

Veelgezochte pagina’s