Agenda

Cultuursensitieve zorg voor ouderen met een migratieachtergrond: Maar hoe dan?

Datum
27 Mei 2021

Tijd
15:30 17:00

DEZE BIJEENKOMST ZIT VOL.

Wat: Wat betekent cultuursensitieve zorg voor ouderen met een migratieachtergrond voor diverse betrokkenen?

Wanneer: Donderdag 27 mei 2021

Tijd: 15.30 tot 17.00 uur

Locatie: Online via Zoom

Voor wie: (Zorg)professionals, ervaringsdeskundigen en naasten, vrijwilligers, opleiders, onderzoekers en andere belangstellenden

 

Aanleiding

Het aantal ouderen met een migratieachtergrond in verpleeghuizen neemt toe in Nederland. Veel ouderen en hun naasten zoeken naar verpleeghuiszorg die afgestemd is op hun behoeften rondom religie, taal, voeding, etc. Ook willen steeds meer verpleeghuizen graag cultuursensitieve zorg verlenen.

Lianne Buitendijk werkte een aantal jaar als verpleegkundig specialist in een multicultureel verpleeghuis. Ze merkte in haar werk, dat alleen het gebouw anders inrichten, ander eten koken en andere feestdagen vieren niet hetzelfde is als cultuursensitieve zorg. Ze vroeg zich steeds meer af hoe je in de omgang met elkaar echt cultuursensitief kunt zijn. Wat betekent cultuursensitiviteit in de praktijk nu echt voor de ouderen en hun naasten en voor de zorgprofessionals? Daarover heeft Lianne Buitendijk een medisch antropologische voorstudie gedaan in een ander verpleeghuis dan waar ze werkte.

 

Invulling

Tijdens deze bijeenkomst zal Lianne Buitendijk een presentatie geven over wat ze op een ‘Islamitische’ verpleeghuisafdeling heeft geleerd over cultuursensitiveit en persoonsgerichtheid. Na deze korte presentatie gaan we aan de hand van een casus met elkaar in gesprek over hoe goede cultuursensitieve verpleeghuiszorg er volgens jou uit zou moeten zien. Wat kunnen we daarin leren van elkaar als zorgprofessionals, familieleden en andere betrokkenen? We vragen onszelf daarbij ook kritisch af wat wel of niet ‘cultuur’ is.

Voor deze werkplaats kun je je niet meer aanmelden. De bijeenkomst zit vol. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze werkplaatsen. 

Veelgezochte pagina’s