Let op: inloop met lunch al vanaf 11:30.
Het belang van vertrouwen krijgt steeds vaker aandacht in de zorg. Soms verklaart vertrouwen (of een gebrek eraan) waarom mensen wel of geen gebruik maken van de geboden zorg. Onderzoek en praktijkervaringen laten zien hoe professionals hun vertrouwensband met cliënten kunnen versterken. De ruimte voor zulk ‘vertrouwenswerk’ is echter niet altijd vanzelfsprekend in hoe de zorg georganiseerd en bekostigd wordt. Wat kun je als organisatie doen om medewerkers toch te ondersteunen bij het winnen (of behouden) van vertrouwen?
Tijdens deze themabijeenkomst gaan we in gesprek met onderzoekers en experts uit de praktijk. Hanna Carlsson (VU Amsterdam) presenteert bevindingen uit haar onderzoek naar het ‘vertrouwenswerk’ dat medewerkers verrichten vanuit diverse organisaties in de stad. Experts vanuit vier zorgorganisaties delen hun expertise: Hatice Butun (Originzorg), Eljhonai Landus (Akwaaba Zorg), Renate Kaatee (De Hofdames) en Fenne Verhoeven (Cordaan). Hoe investeren zij vanuit hun organisatie in vertrouwensrelaties met hun cliënten? Hun ervaringen bestrijken de ouderenzorg én de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zowel binnen de superdiverse context van Amsterdam als daarbuiten.
Ludo Glimmerveen (Ben Sajet Centrum / VU Amsterdam) vertelt meer over de data-analyses samen met de Gemeente Amsterdam (afdeling Onderzoek en Statistiek) over verschillen in zorggebruik door ouderen in de stad en hoe vertrouwen hierin een rol speelt. Bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap Monique Kremer (Universiteit van Amsterdam) zit de bijeenkomst voor.
Deze themabijeenkomst komt voort uit het project ‘Vertrouwde Zorg’ van de Vrije Universiteit en het Ben Sajet Centrum, met ondersteuning van Kenniscentrum Ongelijkheid. Aansluitend op deze bijeenkomst is de Ben Sajet conferentie met als thema ‘De laatste 100 maanden’ in de Hermitage (kijk hier voor meer informatie en aanmelden).