Op 21 september, Wereld Alzheimerdag, organiseerde Stichting Mantelzorg en Dementie een masterclass over diversiteit. Monique Kremer was één van de gastsprekers. Wat betekent (super)diversiteit in de levens met dementie in de stad?
Kremer besprak algemene thema’s: we verbinden diversiteit aan migratieachtergrond, maar het gaat ook over verschillen in opleiding, sociaal economische status, gender, legt zij uit. Wat als deze zogenaamde superdiversiteit niet zo ‘super’ is? Omdat de kansen en uitkomsten voor mensen die op verschillende plekken in het speelveld staan ongelijk zijn? Als mensen met een lager opleidingsniveau gemiddeld op jongere leeftijd hun gezondheid verliezen?
Ook kwam de langdurige zorg aan bod. De stap om een ouder naar het verpleeghuis te brengen is voor sommige mensen groter is dan voor anderen. Hoe kan dit? Wat als zij zich minder herkennen in de norm in het verpleeghuis? En wat kunnen we eraan doen? De behoefte aan tijd en aandacht in de zorg verbindt verschillende mensen. Aan aandachtige, informele omgang heeft iedereen wat.
Meer lezen? Lees hier de uitnodiging. Klik hier voor de oratie van Monique Kremer.