Actueel

Verslag – Conferentie ‘Innovatie in de dementie zorg, de Blijmakers’

‘’Ik vind het zo geweldig hier te werken, dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit nog iets anders ga doen’’. Aan het woord is Frederique Vroemen, een van de medewerkers in de Nieuwe Sint Jacob. Als afgestudeerd econoom en lang werkzaam geweest in de marketing, was ze als een blok gevallen voor de advertentie waarin ‘Blijmakers’ werden gevraagd om op deze nieuwe locatie mensen met dementie te ondersteunen. Vroemen werd geïnterviewd op de conferentie Blijmakers die op 14 april was georganiseerd door Amstelring en het Ben Sajet Centrum. Centraal stond het anders werken, het werken via de sociale benadering.

Met de wervende advertentietekst “Blijmakers gezocht” wist De Nieuwe Sint Jacob van Amstelring vele potentiële zorgmedewerkers aan zich te binden om mensen met dementie op een menselijke en sociale manier te benaderen. In de sociale benadering staat niet de patiënt maar de mens centraal. Het team bestaat voor de helft uit medewerkers met een zorgachtergrond en voor de helft uit nieuwe persoonlijke ondersteuners, oftewel ‘Blijmakers’, die zich samen inzetten om de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren. Dr. Caroline van Dullemen deed onderzoek naar deze manier van werken tussen ‘Blijmakers’ en ‘Gediplomeerden’, en presenteerde de resultaten tijdens deze conferentie. De meest spectaculaire uitkomst was dat de geïnterviewde medewerkers hun huidige werk gemiddeld een 8 gaven!

Verder legde Amstelring bestuurder Inge Borghuis uit wat nou het belang is van deze andere manier van werken. Ze introduceerde de GZ-psycholoog die in deze benadering het regiebehandelaarschap voert. Ook sprak Carmen Bansia over hoe Amstelring het concept verder wil uitwerken op andere locaties, en waren er interessante gesprekken met zorgprofessionals over hun ervaringen met Blijmakers. Henk Nies sloot af met twee vragen: ‘’Wie helpt het leven van mensen met dementie de moeite waard te maken? Wat vraagt de mega cultuurverandering die we bespreken van bestuur en management?’’ De enthousiaste aanwezigen reageerden direct met hun ideeën en ervaringen, wat zorgde voor een mooie uitwisseling van ideeën. Het was een inspirerende conferentie.

Links
Heb je de conferentie gemist? Vind hier de presentatie.
Ben je benieuwd naar het rapport over Blijmakers? Download het onderzoeksrapport hier.

Foto’s

Veelgezochte pagina’s