Actueel

Verslag bijeenkomst ‘AOW, wat nu?’ op 3 oktober

Op 3 oktober 2024 vond in het Huis van de Wijk Buitenveldert in Amsterdam een bijeenkomst plaats over de overgang naar de AOW-leeftijd, georganiseerd door Ouderen Vriendelijk Buitenveldert, Buurtteam Amsterdam èn de Regionale Ouderen Delegatie. Ongeveer 25 geïnteresseerden waren aanwezig om te luisteren naar belangrijke informatie en inzichten rondom het bereiken van de Pensioenleeftijd.

Lezing Pieter Hilhorst – De derde levensfase

Na de opening door Cisca Griffioen, moderator van de dag, was het tijd voor de lezing van Pieter Hilhorst, senior onderzoeker bij het Ben Sajet Centrum en lid van de Raad van Volksgezondheid. Hij sprak over de derde levensfase, die je ook wel kunt beschrijven als “het geschenk van de eeuw.” Pieter vroeg het publiek om voorbeelden te delen van ouderen die op bijzondere wijze ouder worden. Enkele antwoorden waren:

  • “Mijn schoonvader is 75, kunstenaar en blijft actief. Hij wordt er gelukkig van.”
  • “Mijn schoonmoeder van 91 scheurt op haar scootmobiel door Amsterdam en is superactief.”
  • “Ellen en Cisca, ze zijn overal betrokken en organiseren dit soort bijeenkomsten.”

De reacties maakten duidelijk dat verbondenheid met familie en vrienden, autonomie en het gevoel ertoe te doen cruciaal zijn voor een gelukkig ouder worden. Pieter stelde dat gezondheid belangrijk is, omdat een gebrek daaraan vaak leidt tot een vermindering van autonomie, maar dat de drie eerder genoemde factoren van het grootst belang zijn bij gelukkig ouder worden.

Vraag en antwoord

Pieter vroeg het publiek welk aspect van autonomie als eerste onder druk komt te staan. Diverse stemmen klonken: “Op oudere leeftijd voelen kinderen soms de behoefte om te zeggen wat je moet doen,” merkte een aanwezige op. En: “De overheid draagt daar ook aan bij, door te suggereren dat je digitale apparaten moet aanschaffen, zonder adequate ondersteuning”. Een ander deelnemer deelde een persoonlijke ervaring: “Ik had mijn rechtervoet gebroken en wilde naar een afspraak. Mijn kinderen zeiden dat ik dat niet moest doen. Dat voelde ik nooit eerder zo sterk. Pieter stelde de vraag: “Wanneer moet je nadenken over AOW?” Het antwoord luidt: eigenlijk 10 jaar geleden. Hij benadrukte het belang van vooruitdenken en de noodzaak om te overleggen over de toekomst.

Buurtteam Amsterdam

Charifa Griffith en Gladys Foli van het buurtteam Amsterdam spraken over de overgang naar AOW en waar men op moet letten. Een belangrijke vraag is: wat verandert er financieel voor mij? Juist daar kan het Buurtteam bij helpen: met het creëren van inzicht in je financiële situatie nu, en wanneer je AOW krijgt. Het verschil kan best groot zijn en er zijn een hoop verschillende toeslagen en pensioenen om aan te vragen. Ze benadrukten het belang van een goed werkende DigiD voor aanvragen en dat het buurtteam kan ondersteunen bij deze processen. “Soms krijgen mensen geen volledige AOW, wat hen in financiële problemen kan brengen”. Ook aanwezigen benadrukten dat het goed is om hulp te vragen aan de beginfase van de AOW: “Bijna iedereen heeft in het eerste jaar wel wat hulp nodig”.

Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Melita Bacic van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam moedigde iedereen aan om zich in te zetten als vrijwilliger. “In ieder mens schuilt een vrijwilliger,” zei ze. Ze benadrukte de voordelen van vrijwilligerswerk, niet alleen voor de gemeenschap, maar ook voor de vrijwilligers zelf, die daardoor vitaal blijven. De centrale biedt verschillende functies aan, van klusser tot taalcoach, en biedt ook ondersteuning bij het vinden van een geschikte rol.

Afsluiting en volgende stappen

De bijeenkomst eindigde met de aankondiging van een vervolg bijeenkomst in april. Het was een waardevolle sessie vol inzichten en informatie die de aanwezigen hielp zich beter voor te bereiden op de overgang naar de AOW-leeftijd. Met quotes zoals “Het gaat niet alleen om financiële zaken, maar ook om hoe je wilt leven,” en de uitnodiging om actief deel te nemen aan de gemeenschap, werd duidelijk dat het belangrijk is om samen te blijven werken aan een zorgzame toekomst.

Veelgezochte pagina’s