Op 19 juni hadden we op een zonnige dag de startbijeenkomst van het project “Wie heeft het voor het zeggen“.
Wat gaat dit project over?
Het project gaat over het werken aan belangrijke relaties en samenwerking tussen naasten, bewoners, vrijwilligers en zorgprofessionals en is bedacht door 3 zorgorganisaties Amsta, Cordaan en Ons Tweede Thuis, het ROC van Amsterdam en het Ben Sajet Centrum.
In dit onderzoek staat de volgende vraag centraal:
“Wat zijn ‘best practices’ in de samenwerking tussen mensen met een (verstandelijke) beperking en/of ouderen, professionals, naasten en vrijwilligers om te zorgen voor een goed leven voor mensen in de langdurige zorg?”
Bij het project zijn zes locaties betrokken: 3 locaties voor mensen met een verstandelijke beperking, 1 locatie voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en 2 locaties voor ouderenzorg. Doordat er zoveel verschillende mensen betrokken zijn in dit project, kunnen we veel van elkaar leren.
Op iedere locatie wordt een thema gekozen waar we aan gaan werken, wat te maken heeft met de samenwerking tussen naasten/professionals/bewoners en vrijwilligers. Op iedere locatie wordt een actieonderzoeksgroep gemaakt en wordt er een kartrekker aangewezen. Per locatie wordt vervolgens een plan van aanpak gemaakt, wat we uitvoeren in de praktijk. Een onderzoeker en projectleider zullen vanuit het Ben Sajet Centrum de locaties ondersteunen.
Wat hebben we geleerd tijdens de startbijeenkomst?
In deze bijeenkomst hebben we elkaar beter leren kennen. Uit de bijeenkomst bleek dat er veel vragen en thema’s zijn die belangrijk zijn als het gaat om de samenwerking tussen naasten, bewoners, vrijwilligers en zorgprofessionals. Er kwamen veel mooie voorbeelden naar voren die een beeld gaven van wat er op de locaties speelt. Zo gaf een aanwezige aan dat buren zorgdroegen voor haar moeder, maar deze buren wilden/konden de zorgtaken niet overnemen, terwijl de verwant op een uur afstand woonde en er verder geen netwerk is. Waarop een zorgmedewerker aangaf dat het kleine netwerk van bewoners een groot probleem is. Wat doe je als er geen netwerk is? Wie zorgt er dan voor je?
Take home message:
Het was goed om met elkaar in gesprek te gaan over dit thema. En zo ervaringen uit te wisselen. We hebben gezien dat er al héél veel nieuwe ideeën zijn en dat er binnen de locaties al verschillende hulpmiddelen worden ingezet. De uitdaging zit erin om al die mooie ideeën ook op een goede manier met elkaar te verbinden én manieren te vinden om er invulling aan te geven in de dagelijkse praktijk. En van elkaar te leren, er is al veel kennis aanwezig. Het project loopt nog tot september 2027.
Projectleden:
Onderzoeker: Hanna Noorlandt
Mail: hanna.noorlandt@bensajetcentrum.nl
Projectleider: Jacquelien de Boer
Mail: jacquelien.deboer@bensajetcentrum.nl