Actueel

Ontmoetingsgroepen ‘Sprekende Handen’ erkend als interventie

De interventie ‘Sprekende Handen, Verbondenheid in ontmoetingsgroepen met mensen met dementie in een zorginstelling’ is erkend als ‘theoretisch goed onderbouwd’ door de deelcommissie Ouderenzorg van de erkenningscommissie Langdurige Zorg. Door de combinatie van een thema, en het gericht inzetten van muziek en gesprek wordt sociaal isolement bij dementie tegengegaan.

Sprekende Handen is zeventien jaar geleden ontwikkeld door neurologisch muziektherapeut Irene Kruijssen en geestelijk verzorger Paula Irik. De interventiebeschrijving verder ontwikkeld en uitgeschreven door Irene en Eline Hoorweg, geestelijk verzorger.

Dementie kan ervoor zorgen dat het ontwikkelen en onderhouden van sociale relaties ingewikkeld wordt naarmate het proces van de ziekte vordert. Als mensen in een zorginstelling komen raken ze (soms) verder in een sociaal isolement. Tijdens de ontmoetingsgroepen worden aan de hand van thema’s levensverhalen opgehaald en gedeeld en daarbij worden passende liederen gezongen. Daarnaast wordt lichaamstaal geduid bij bewoners die niet meer taalvaardig zijn en zo blijven zij ook onderdeel uitmaken van de groep. Door de combinatie van een thema, en het gericht inzetten van muziek en gesprek tijdens de ontmoetingsgroep ‘Sprekende Handen,’ wordt sociaal isolement tegengegaan.

Irene en Eline zijn zeer blij met de accreditatie: ‘Beschrijven wat je doet is één ding, maar door alle stapjes van het opzetten en leiden van een ontmoetingsgroep te beschrijven kan iedereen ermee aan de slag. Door de beschrijving weet je precies wat het doel van de ontmoetingsgroepen is en waarom.’ En ook de bewoners die deelnemen aan de ontmoetingsgroepen zijn enthousiast. ‘Het is gewoon een wonder om hier binnen te lopen en een uur zo veel te vinden’ is één van de vele mooie uitspraken die Irene heeft verzameld van bewoners die meedoen met ontmoetingsgroepen.

Ben je benieuwd naar deze interventie en wil je dit ook gaan inzetten? Je kunt een uitleg van hoe je de groepen op kan zetten downloaden. Alle stappen staan beschreven, ook de voorwaarden en de kosten. Je kunt daarnaast ook de training ‘Methodiek van Verbondenheid’ volgen waarin je leert communiceren op een manier die voor verbinding zorgt. Verbondenheid is een essentieel onderdeel van de ontmoetingsgroepen.

Irene maakt via haar website ook muziek gemaakt door mensen met dementie beschikbaar. Je kunt het hier downloaden.

Veelgezochte pagina’s