Actueel

Sociale relaties & ICT: Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Het Ben Sajet Centrum project Sociale relaties bevorderen met ICT wil sociale relaties bevorderen met hulp van geavanceerde technologie. Zoals ondersteuning van zorg met technische middelen zoals met domotica. Het project richt zich op mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. In totaal zijn er 3 deelprojecten. Graag brengen we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Het computerspel ‘Jij & Ik’ is een spel voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Het leert hen om beter te mentaliseren, oftewel henzelf en anderen beter leren begrijpen. Spelontwikkelaar Metropolisfilm legt nu de laatste hand aan het spel. Na de zomer start een onderzoek naar het effect van het spel. Daarvoor worden deelnemers gezocht onder cliënten met LVB bij Bartiméus, Ons Tweede Thuis, ASVZ en Cordaan.

Het instrument Aansluiten & Stimuleren wordt ontwikkeld voor begeleiders van mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Het instrument helpt hen bij zowel de observatie van stressgedrag als bij het sensitief reageren op dat gedrag. Zo worden zij weer geholpen worden bij het zetten van nieuwe stappen. Een eerste versie van het instrument is nu in ontwikkeling. In het najaar van 2018 volgt er een effectstudie.

De HiSense APP MVB+LVB wil ouders/verwanten en begeleiders van personen met een matige of lichte verstandelijke beperking helpen om zich (weer) bewust te worden van hun eigen handelen. Door vier meerkeuzevragen per dag leren ze om alert te zijn op signalen van hun kind of cliënt en op een goede manier in te spelen op zijn/haar wensen en behoeften. Het effect wordt onderzocht bij 100 begeleiders binnen een zorginstelling. Er wordt nog hard gezocht naar ouders/verwanten die mee willen doen.

Binnen dit project is er veel aandacht voor de samenwerking met ervaringsdeskundigen op allerlei niveaus: mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en begeleiders en ook studenten worden actief bij de drie onderzoeken betrokken. Lucia van Rouendal, moeder van een meervoudig gehandicapte dochter, is vanaf het begin betrokken bij het project. “Wat bij alle drie de onderzoeken naar voren komt, is dat we het samen doen met mensen met een verstandelijke beperking en met ervaringsdeskundigen. Een zin die ik onlangs hoorde, sluit daar goed bij aan. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

De vorderingen van Sociale Relaties & ICT zijn te volgen op www.socialerelatiesenict.nl of via www.facebook.com/sociaalICT.

Veelgezochte pagina’s