Actueel

Promotie Annelieke Driessen – ‘Een goed leven met dementie’

Op donderdag 4 juli verdedigt Annelieke Driessen haar proefschrift getiteld  ‘Een goed leven met dementie: etnografische verkenningen van dagelijks leven en zorg in Nederlandse verpleeghuizen.’ Annelieke’s onderzoek vond plaats binnen het Partnership voor Langdurige Zorg en Dementie. Het was daarmee een samenwerking met het Ben Sajet Centrum. Annelieke organiseerde samen met haar collega’s van de Universiteit van Amsterdam dialoogbijeenkomsten voor zorgverleners, mensen met dementie en hun naasten en het congres ‘Goed leven met dementie’.


Beeld: Bettina Klein

Annelieke’s proefschrift gaat over de manier waarop het leven van mensen met dementie vorm krijgt in het dagelijks leven en in zorg. Annelieke stelt zich tot doel om mensen met dementie te laten zien als personen die een betekenisvol leven kunnen leiden, en niet als speelbal van hun ziekte. Zorg, zo stelt zij, is daarmee niet enkel het verzorgen van mensen zolang er geen genezing mogelijk is. In plaats daarvan geeft het het leven met dementie actief vorm. Annelieke laat zien hoe zorgprakijken mensen met dementie in staat stellen mensen met voorkeuren, met wensen en verlangens, en met plezier te laten zijn. Zo wordt een goed leven met dementie mogelijk door zorg. Het boek wil manieren van zorgen inspireren die proberen een leven met dementie een goed leven te laten zijn.


Annelieke Driessen

Wilt u meer lezen? Lees dan op deze pagina de samenvatting van Annelieke’s proefschrift. Klik hier voor het persbericht van de Universiteit van Amsterdam. Ten slotte is een deel van proefschrift is tevens online toegankelijk via deze link. U kunt Annelieke vanzelfsprekend ook een email sturen via: Annelieke.Driessen@lshtm.ac.uk.

Veelgezochte pagina’s