Actueel

‘Je zet een beweging in gang’ – podcast met casemanager Christelle

Casemanager dementie Christelle van Velzen maakt sinds 2019 onderdeel uit van het project Beter Samen. Ze volgt daarvoor een training in werken vanuit sociale netwerkstrategieën, bij SoNeStra. In deze podcast vertelt Christelle wat het oplevert als de familie en sociaal netwerk van iemand met dementie samen hun eigen koers bepalen. Christelle: ‘Je zet een beweging in gang’.

Ben Sajetcentrum · ‘Je zet een beweging in gang’ – casemanager Christelle

Binnen Beter Samen volgt Christelle de training Werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën, SoNeStra.

Over SoNeStra

In SoNeStra gaat over eigenaarschap, eigen regie en sociaal kapitaal. Het gaat over het verbinden van kracht enkwetsbaarheid, van het gewone leven en het leven met dementie waarin de deskundigheid van de familie en het sociaal netwerk EN de expertise van professionals elkaar versterken in de kwaliteit van leven; niet alleen voor de persoon met dementie maar ook voor diens sociaal netwerk.

Het Werken vanuit Sociale NetwerkStrategieën is fundamenteel anders dan het betrekken van familie, vrienden en kennissen bij het leven van de persoon met dementie; deze mensen zijn betrokken. Professionals zijn degene die betrokken worden. Dit vraagt een ander denkkader en basishouding.

Vanuit een rol als facilitator maakt de professional mogelijk dat mensen met dementie en zijn supporters hun eigen koers bepalen. Van daaruit bedenken zij de vragen waar zij een antwoord op zoeken, welke informatie zij nodig hebben om een plan te maken dat voor hen werkt en wie zij nog meer uitnodigen om mee te denken over hun Actieplan.

In een Actieplan formuleert de persoon met dementie en haar of zijn supporters welke professionals en/of vrijwilligers zij uitnodigen in hun Actieteam om een bijdrage te leveren aan het succes van hun Actieplan. Een actieplan waar zij eigenaar van zijn, de regie hebben en waarmee hun sociaal kapitaal behouden blijft of zelfs versterkt wordt.

Meer weten over SoNeStra? Klik hier.

 

Veelgezochte pagina’s