Actueel

Presentatie magazine tijdens symposium ‘Leven en Zorgen in de Grote Stad’

Op 18 maart is in Pakhuis de Zwijger het magazine ‘Leven en zorgen in de grote stad’ gepresenteerd, een bijzondere uitgave van het Ben Sajet Centrum. Het magazine staat vol verhalen uit de ouderenzorg en de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: hoe kunnen deze beter aansluiten bij het dagelijks leven thuis in de superdiverse samenleving? Wat is er nodig voor goede ondersteuning in de grote stad, om prettiger thuis te kunnen wonen en crisissituaties te voorkomen? In het magazine vind je inzichten uit onderzoek, ervaringsverhalen, interviews, columns, factsheets én handvatten voor beleid en praktijk.

SYMPOSIUM – Zorg thuis in de grote stad (Pakhuis de Zwijger) lancering magazine ‘leven en zorgen in de grote stad’, met Umar Mirza (moderator), Ludo Glimmerveen, Inge Borghuis (bestuurder Amstelring / voorzitter Ben Sajet Centrum), Monique Kremer (bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap, Universiteit van Amsterdam), Bianca Buurman (hoogleraar Acute Ouderenzorg, Amsterdam UMC), Theo van Uum (directeur Langdurige Zorg, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Johanneke van der Bijl (onderzoeker Tao of Care), Aïcha el Heggar (intercultureel consulent, Cordaan), Leila Badaou (coördinator Moedernetwerk Amsterdam), Mimount Safouan (ervaringsdeskundige, Moedernetwerk Amsterdam), Hetty Vlug (directeur Ben Sajet Centrum)

De eerste exemplaren van het magazine werden uitgereikt aan het Moedernetwerk Amsterdam, een organisatie voor en door moeders met een kind met een verstandelijke beperking. Namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam Theo van Uum, directeur Langdurige Zorg, het magazine in ontvangst.

Het magazine is online vrij beschikbaar. De versie om online door te bladeren vind je hier. Het magazine is ook als PDF hier (grote versie, 73 MB) en hier (kleine versie, 3MB) te downloaden.

Tijdens het symposium gingen we in gesprek over crisissituaties thuis en hoe deze te voorkomen. Vanuit Cordaan werd verteld hoe ze aan een beter passend aanbod werken voor gezinnen – vaak met een migratieachtergrond – die thuis blijven zorgen voor een kind met een verstandelijke beperking, ook als de zorgvraag toeneemt. Tegelijkertijd bleek uit de ervaringsverhalen van Moedernetwerk Amsterdam dat de behoeften van gezinnen en het reguliere zorgaanbod nog niet altijd op één lijn liggen – soms met acute crisissituaties tot gevolg. Er werden dan ook diverse afspraken gemaakt om na het symposium door te praten over hoe de afstand kan worden overbrugd die mensen nu soms in de zorg ervaren.

Het volledige symposium is terug te zien op de website van Pakhuis de Zwijger en via Youtube.

Het symposium en magazine zijn het resultaat van Ben-Sajet-project ‘De Crisis Voor Zijn!’. Het project kwam tot stand met financiering vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Veelgezochte pagina’s