Actueel

“Logeerzorg creëert win-win situatie” – verslag Werkplaats 21 oktober

Logeerzorg creëert een win-win situatie, zowel voor thuiswonende ouderen als hun naasten, aldus onderzoeker Caroline van Dullemen tijdens de Ben Sajet werkplaats “Logeerzorg van de Toekomst: Innovatieve Tussenvoorzieningen in de Zorg”. De bijeenkomst vond plaats op 21 oktober 2024 in het Sarphatihuis te Amsterdam en bracht zorgprofessionals, onderzoekers en bestuurders samen om de rol van logeerzorg en andere innovatieve tussenvoorzieningen, zoals dag- en doehuizen, in het zorglandschap te bespreken. Van Dullemen benadrukte dat logeerzorg zowel de mantelzorgers ontlast als een welkom uitstapje biedt aan degenen die zorg nodig hebben. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en hun omgeving langer in staat is om de zorg vol te houden.

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is de uitvoering minder eenvoudig. Vernieuwende initiatieven zoals logeerzorg stuiten op diverse obstakels, zoals financieringsproblemen, privacy- en hygiënevoorschriften, en een tekort aan personeel. Deze uitdagingen kwamen in meerdere onderdelen van het programma naar voren.

Onderzoeker Vivian Toemen, presenteerde de resultaten van het onderzoek dat ze samen met Van Dullemen deed naar innovatieve tussenvoorzieningen. Toemen liet zien dat de analyse van de verschillende vormen van logeerzorg liet zien dat deze een cruciale rol kunnen spelen in het verlichten van de druk op zowel de zorgsystemen als mantelzorgers. Ze concludeerde dat tijdelijke zorgoplossingen, mits goed georganiseerd, een waardevolle toevoeging zijn aan het zorgaanbod.

Marjoleine van den Broek, oprichter van Buitenhuis Wormer, vervolgde het programma met een vurig betoog voor logeerzorg, gebaseerd op haar eigen praktijkervaringen. Een van de grote uitdagingen die zij noemde, was de complexe financiering en administratie, omdat cliënten onder zowel de WMO als de WLZ vielen. Ze benadrukte dat innovatie niet alleen creativiteit vergt, maar ook flexibiliteit van verschillende betrokken partijen om in te spelen op de veranderende behoeften van zowel cliënten als hun naasten.

De middag werd afgesloten met een interactieve sessie, geleid door social designer Gerjanne van Gink, waarin deelnemers in kleine groepen werkten aan oplossingen voor de organisatie en uitvoering van logeerzorg. Eén groep vond lobby belangrijk en suggereerde dat een toekomstige krantenkop zou kunnen luiden: ‘’Vanaf morgen wordt zorgverlof, net als zwangerschapsverlof, door de overheid bekostigd.”

De volgende werkplaats onder het programma Leren, verbeteren en implementeren vind plaats op 4 december. Meld je hier aan: Betrokken en bekwaam: naasten als onmisbare schakel in de dementiezorg.

Veelgezochte pagina’s