Actueel

Goed bezochte en inspirerende Ben Sajet lezing en conferentie 2024 

Afgelopen 16 mei was het dan zover, de tweede Ben Sajet lezing vond plaats, deze keer uitgesproken door Monique Kremer (Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap en verbonden aan Ben Sajet Centrum) met de titel ‘Hoe gaat het? Alledaagse attentheid in buurten en instellingen’ . Monique nam ons mee in alledaagse attentheid, wat is dat? “lichte vorm van contacten”, “herkennen en als het nodig is een handje helpen” (boodschapje, oogje in het zeil houden, een aardig woordje), “Beleefde oplettendheid”?. Deze vormen van sociale samenhang lichtte ze vervolgens vanuit een meer theoretisch perspectief toe. Dat varieert van het sociale spanningen, tot verplichte zorgzaamheid. Deze beide uitersten zijn onprettig voor burgers. Daartussen zit echter een oplopende variatie aan sociale samenhang die wel gewenst is en ook herkenbaar was voor de zaal: anonimiteit, publieke familiariteit, alledaagse attentheid en onderlinge zorg. Architect Ianthe Manthing legde uit dat de architectuur van de buurt, van gebouwen, waar bankjes worden geplaatst, enorm van invloed is op of burgers met elkaar in contact komen. Dergelijke ontmoeten leiden tot het ontstaan van sociale samenhang in de buurt.  

Het gesproken blog van Jonathan Maas, auteur van ‘Een broer als Manuel’ raakte ons allen. Het blog en ook het boek, kan ik zeggen, geeft een confronterend inkijkje in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Doen we de juiste dingen in de langdurige zorg? En doen we ze op de juiste manier? Gunnen we mensen met een verstandelijke beperking wel een zo normaal mogelijk leven? Zijn we niet teveel gefocust op risicovermijding? Dat waren wel vragen die bij mij bleven hangen en die ook in het panelgesprek met Jonathan Maas, Xavier Moonen (Bijzonder hoogleraar kennisontwikkeling LVB en verbonden aan Ben Sajet Centrum) en Susan Veenhoff (directeur Ons Tweede Thuis) naar voren kwamen.  

Ook het gesproken blog van Henk Nies (bijzonder hoogleraar Organisatie en Beleid van Zorg en verbonden aan Ben Sajet Centrum) gaf een mooi inkijkje in zijn ervaringen over attentheid in de ouderenzorg. Zo is uitleg van een zorgverlener over wat zij gaat doen bij de client geruststellend voor de oudere, ook dat is belangrijke vorm van attentheid. Henk riep tevens cliënten op om ook aardig te zijn voor de vrijwilligers en de zorgverleners. Wederzijdse attentheid, dat zou onze maatschappij een stuk aangenamer maken! Hierover spraken Henk Nies, Gabrielle Huijink (beleidsmedewerker Amstelring), Rens Hemelsoet (blijmaker De Nieuwe St.Jacob) en Saïda Bouanan – Salmani (gastvrouw bij flevohuis) nog een poosje na, terwijl schitterende foto’s van Goedele Monnens werden getoond.  

Ontroerend waren de kunstzinnige onderdelen; een heerlijk samenzang met Marijn Charlie en haar broer Joris, en een prachtig voor deze bijeenkomst geschreven lied van Marijn Charlie over haar broer, die een verstandelijke beperking heeft. Maar ook de Chinese ouderen van Stichting Tien Yan en begeleider Suki die ons een dans hebben aangeleerd, was heel leuk om te zien en om mee te doen. De zaal deed vrolijk mee.

 

Afsluitend kregen Alexander Scholtes (wethouder zorg Amsterdam), Michiel Geschiere, (directeur Langdurige zorg VWS), Ellen van den Bogert (voorzitter Regionale Ouderen Delegatie Amsterdam e.o. en lid Raad van Ouderen) en Jeanny Vreeswijk Manusiwa (programmaleider Ben Sajet centrum en directeur van SOMnl – samenwerkende migrantenorganisaties) het woord. Belangrijke afsluitende woorden die bij mij zijn blijven hangen waren ‘zie mij om wie ik ben en niet om wat ik mankeer’, ‘buiten de lijntjes kleuren moet je gewoon doen!’ en ‘pak de ruimte die er is’!   

De middag heeft ons geïnspireerd om zoals Inge Borghuis (voorzitter Ben Sajet centrum en bestuurder van Amstelring) in haar opening van de lezing al zee: we moeten echt anders gaan kijken naar zorg, ons veel meer te richten op het versterken van de eigen regie van ouderen en van mensen met een verstandelijke beperking.  

De ruim 250 deelnemers werden heel soepel en prettig door het programma geleid door dagvoorzitter Eveline van Rijswijk.  

En om 17 uur sloot Hetty Vlug (directeur Ben Sajet Centrum) deze succesvolle conferentie af en riep ons op om volgend jaar allemaal weer van de partij te zijn! Datum volgt! Houd de nieuwsbrief van Ben Sajet Centrum in de gaten😊 

Ik heb erg genoten deze middag! Dank dank! Petra Boersma  

Veelgezochte pagina’s