Duur
36 maanden
Achtergrond
In de zorg voor ouderen en mensen met een (verstandelijke) beperking (vanaf nu bewoners genoemd) wordt een steeds groter beroep gedaan op verwanten en vrijwilligers om een rol te spelen in de zorg en ondersteuning van deze bewoners. Door het versterken van relaties tussen bewoners, verwanten, vrijwilligers en professionals kan er een samenwerking ontstaan waarbij meerdere betrokkenen samen optrekken om te zorgen voor een goed leven voor de bewoners. In de praktijk is dit niet altijd even eenvoudig. De vraagstelling die daarom in dit onderzoek centraal staat, luidt als volgt: “Wat zijn ‘best practices’ om betekenisvolle relaties, samenwerking en een goed leven voor bewoners te bewerkstelligen voor zowel de gehandicapten- als de ouderenzorg?” Daarbij zullen we specifiek aandacht besteden aan de schijf van vijf of het zogenaamde vijfstappenmodel zoals deze andere manier van zorgen en organiseren ook wordt genoemd.
Doel
Het doel van het project is het versterken en door ontwikkelen van bruikbare kennis, tools en werkwijzen om betekenisvolle relaties en samenwerking met het netwerk te verbeteren en daarmee te zorgen voor een goed leven voor bewoners, en deze ‘best practices’ verder te verspreiden en gebruiken in de praktijk.
Werkwijze
Over de transitie van formele naar informele zorg wordt al decennia gepraat, maar in dit project gaan we er daadwerkelijk in de praktijk mee aan de slag op zes verschillende zorglocaties. Dit doen we via participatief actieonderzoek, waarbij bewoners, verwanten, vrijwilligers, zorgprofessionals, studenten en docenten nauw samenwerken. Hierdoor blijft de ontwikkeling van kennis steeds direct verbonden met de praktijk en dragen we er zorg voor dat alle perspectieven op goede zorg mee worden genomen in het verbeteren van de praktijk. Bijzonder is dat er diverse sectoren betrokken zijn in dit project, waardoor we ook doelgroep overstijgend kunnen leren. Dit is van belang omdat het ons in staat stelt om zorgoplossingen te ontwikkelen die breed inzetbaar zijn en inspelen op de specifieke behoeften van verschillende groepen. Het helpt bovendien om inzicht te krijgen in welke werkwijzen het meest effectief zijn binnen verschillende contexten, wat essentieel is voor een succesvolle transitie.
Binnen dit project maken de onderzoekers gebruik van Participatief Actie Onderzoek (PAO) waarbij bewoners, verwanten, vrijwilligers, zorgprofessionals, studenten en docenten zoveel mogelijk samenwerken met elkaar, zodat de kennis die wordt ontwikkeld en onderzocht steeds nauw verbonden is met de praktijk. De actieonderzoeksgroepen, waar bovenstaande genoemde betrokkenen deel van uitmaken, spelen hierin een belangrijke rol. Ze identificeren ten eerste verbeterpunten voor de zorgpraktijk en creëren een plan van aanpak. Ten tweede implementeren de leden verbeteringen in de praktijk volgens de cyclus van observeren, reflecteren, plannen en uitvoeren. Ten slotte wisselen de actieonderzoekleden die onderzoek doen op verschillende locaties hun ervaringen en expertise uit in onderlinge bijeenkomsten om zo ook van elkaar te leren. Een onderzoeker en projectleider zullen de groepen ondersteunen. Per onderzoeksfase worden de bevindingen en observaties in de eerdergenoemde bijeenkomsten besproken, wordt er gereflecteerd op hoe de situatie nu is en wat de ideale situatie zou zijn, en hoe een (volgend) plan van aanpak eruit zou moeten zien.
Samenwerkingspartners
Subsidieverstrekker is ZONMW
Samenwerking tussen:
- Amsta
- Cordaan
- Ons Tweede Thuis
- Ben Sajet Centrum
- ROC van Amsterdam
Contactpersoon
Jacquelien de Boer
T: 06-36160275
E: Jacquelien.deboer@bensajetcentrum.nl