Actueel

ROD Amsterdam e.o. vertelt: terugblik bijeenkomst ‘Ouderen in actie’ op 11 april 

Op donderdag 11 april 2024 kwamen zo’n 90 personen bijeen in Huis van de Wijk Buitenveldert voor de bijeenkomst ‘Ouderen in Actie’. De middag stond in het teken van vitaal blijven, zoals door bewegen en zingeving. Dat laatste werd uitgebreid besproken door Prof. Dr. Tineke Abma. De bijeenkomst werd georganiseerd door Ouderen Vriendelijk Buitenveldert, Buurtteam Amsterdam, Dynamo Amsterdam en met steun van de Regionale Ouderen Delegatie Amsterdam en omstreken. In dit artikel een terugblik. 

Stadsdeelvoorzitter Rocco Piers opende de middag en begon met de mededeling dat stadsdeel Zuid ongeveer zo groot is als Den Bosch, waarvan een kwart 65+. Hij liet weten blij te zijn met de input die hij dagelijks krijgt voor zijn portefeuille openbare ruimte: mede daardoor zijn er in Buitenveldert veel bankjes bij gekomen. Een win! 

Daarna ving hoogleraar Tineke Abma aan met haar lezing ‘De Kunst van Verbondenheid’. Deze voltrok zich rondom de vraag: wat houdt ouderen nou echt actief? Abma stelt dat een groot onderdeel daarvan om belonging draait. Een gevoel van wederzijdse afhankelijkheid en behoefte aan verbondenheid, die voor mensen van fundamenteel belang is. Maar die kansen op belonging zijn niet gelijk verdeeld en brengen strijd met zich mee. Wanneer je het minder goed hebt getroffen door afkomst, vaardigheden, seksuele geaardheid of gezondheid, is het moeilijker deel te blijven nemen. Daarentegen kan kunst een uitkomst bieden. Dat blijkt namelijk een zeer positief effect te hebben op welbevinden. Met vele mooie voorbeelden en praktische tips was het een boeiend verhaal. Prof. Dr. Abma sloot af met de kreet ‘A dance a day keeps the doctor away’. Een mooie brug naar het volgende onderdeel. 

Daarna aan bod kwam namelijk de presentatie Ouderen in beweging. Yasmin Abrahams van Buurtteam Buitenveldert en Selma van Oostwaard van Dynamo vertelden samen over zogeheten blue zones: plekken in de wereld waar men vitaal oud wordt. Dat ligt aan een handjevol factoren met ieder weer verschillende onderdelen: perspectief, voeding, verbinding, en beweging.

Op beweging ging het duo door: bewegen kan helpen op fysiek, maar zeker ook mentaal en emotioneel niveau. En er zijn allerhande manieren om te bewegen. Tijdens het nummer Bring Sally Up, werd de zaal al flink in beweging gezet. Drie minuten van die 20 benodigde per dag al in de pocket! 

De middag werd afgesloten met een aantal stellingen over beweging, waarbij de zaal meer te weten kwam over het aanbod rondom bewegen en vrijwilligerswerk in Buitenveldert. Medewerkers  van de Vrijwilligers Academie Amsterdam (VCA)  vertelden over de vele mogelijkheden van activiteiten en hun inloopspreekuur in de wijk  om samen tot een juiste keuze te komen. Na afloop werd er onder het genot van een hapje en drankje nagepraat in het cafe van het Buurtcentrum. De volgende themabijeenkomst is op 3 oktober 2024. 

Veelgezochte pagina’s