Actueel

Creating robots for the soul.

‘’Toen mijn moeder in 2020 eindelijk officieel de diagnose dementie kreeg, vertelde haar geriater mij dat er geen effectieve behandeling was. Het beste wat we konden doen, was haar elke dag voor de rest van haar leven fysiek, intellectueel en sociaal betrokken houden.’’ Geen gering opgave beseft Kat Mcgowan, journalist bij the Wired. Maar ze nam zich voor de laatste jaren van haar ouders betekenis te geven. En lol te maken!

Toen ontdekte ze de robot-makers. Niet de makers van ‘’assistenten’’, zoals de bazige Alexa: ‘’Goedemiddag, heeft u uw medicijnen al ingenomen?’’. Nee, techneuten die technologie willen ontwerpen die vreugde en welzijn brengt. Ook als het einde van het leven nadert. Mcgowan schrijft over haar ontmoetingen met Selma Šabanović (Indiana University Bloomington) en Rens Brankaert (TU Eindhoven). Zij ontwikkelen zogeheten warme technologie: creating robots for the soul.

Voorbeelden? Denk aan de ‘knuffelbare’ machine “Hug”, een soort warme, zware sjaal die knuffelt en een kloppend hart nabootst. Of het magisch kussen Vita. Veeg je hand erover en het speelt een gepersonaliseerd geluidslandschap af, bijvoorbeeld een regenachtig steegje of het gekletter van koffiekopjes in een café. QT is een robot op wielen die gezellig met je babbelt en door het gebruik van ChatGPT nu plotseling grappiger geworden. Stel je een kerstfeest voor waar QT binnenkomt, met kerstmuts op, terwijl iedereen samen “Here Comes Santa Claus” zingt. Hoe lollig is dat?

Door Caroline van Dullemen

Veelgezochte pagina’s