Actueel

Chatten tegen de eenzaamheid?

“De nieuwste versie van ChatGPT kan ook kijken, praten en luisteren – dat roept weer speculaties op over romantische relaties met chatbots”’ is de kop boven een recent artikel uit de Business Insider Nederland. Zou deze nieuwe versie dan ook iets kunnen betekenen voor het tegengaan van eenzaamheid onder ouderen?

Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van deze nieuwe versie:

· De zogenoemde Real-time interactie: ChatGPT 4.0 is geüpgraded om bijna direct te reageren op gebruikers. Dus de gesprekken met de chatbot gaan steeds meer lijken op een ‘echt’ gesprek.

· De nieuwe versie is ook in staat beelden te bekijken en als tolk fungeren, dus het kan een handig een veelzijdig hulpmiddel zijn.

· En nu de culturele diversiteit onder ouderen toeneemt, is het ook een voordeel dat d ChatGPT 50 talen ondersteunt.

Dus op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat ChatGPT en soortgelijke AI-chatbots nuttig kunnen zijn om eenzaamheid te verminderen. Maar we weten dat eenzaamheid niet alleen een fysiek gebrek aan contact is, maar juist ook een emotioneel tekort. Het blijft de vraag in hoeverre degelijke bots dat kunnen tegen gaan. Verder is een waarschuwing op zijn plaats: het gebruik van dergelijke technologie kan ook leiden tot verminderde menselijke interactie en sociale vaardigheden – veel jongeren vinden het nu al moeilijk om te bellen! – en dat kan op zichzelf weer leiden tot eenzaamheid.

Door Caroline van Dullemen

Veelgezochte pagina’s