Kennisproducten

Structuurrapport samenleven met verschil

Door: Ben Sajet centrum, Universiteit voor Humanistiek

Aanleiding voor dit structuurrapport is de instelling van een nieuwe leerstoel, Samenleven met Verschil, bij de universiteit voor Humanistiek in Utrecht in samenwerking met het Ben Sajet Centrum.

Hoe kunnen heel verschillende burgers goed samenleven? Deze vraag houdt zorg- en welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties en overheden de afgelopen 20 jaar sterk bezig. Eerder waren veel zorgorganisaties gericht op aparte groepen mensen met een ondersteuningsbehoefte, zoals bijvoorbeeld mensen met psychiatrische problematiek, een verstandelijke beperking, of dementerende ouderen, die apart gehuisvest waren. Nu veel van hen zelfstandig zijn gaan wonen maar wel lokaal op hulp en zorg zijn aangewezen, zoeken instellingen naar manieren om hen te helpen om goed samen te leven met anderen en om voorzieningen te ontwikkelen die contacten tussen verschillende groepen mensen bevorderen.

De nieuw aan te stellen bijzonder hoogleraar zal zich in het licht van deze ontwikkelingen richten op de vraag: hoe kun je inclusief burgerschap realiseren voor en met burgers met ondersteuningsbehoeften die afhankelijk zijn van langdurige zorg? Hierbij wordt gekeken naar alledaagse praktijken van samenleven met verschil, principes die daaraan ten grondslag liggen; en beleidsmatige en bestuurskundige vraagstukken die gaan over samenleven met verschil.

Lees hier het structuurrapport samenleven met verschil

Contactpersoon: Femmianne Bredewold femmianne.bredewold@bensajetcentrum.nl 

Veelgezochte pagina’s