Verslag cross-over werkplaats ‘Netwerken’ – Bijeenkomst III

Wanneer: donderdag 13 december
Tijd: 17.00-19.30
Locatie: Middenpolder, Ons Tweede Thuis, Amstelveen

LEREN VAN WAT BESTAAT
Wat kunnen we leren van verschillende bestaande manieren om het netwerk van belangrijke mensen om je heen steviger te maken? Tijdens deze avond gingen in totaal dertig ervaringsdeskundigen, naasten, hulpverleners, opleiders en onderzoekers in gesprek over vijf netwerkstrategieën:

Kimberley van Prisma en Saskia en Chris van team Ervarings Deskundigen van Cordaan vertelden hoe zij samenkomen rond ‘Stamtafels’. Aude van Dock vertelde over ‘Vriendenkringen’. Patricia en Debbie vertelden over één van de mooiste voorbeelden van hun werk bij ‘Kandidatenmarkt’. Monique van Prisma vertelde over ‘Burengroepen’ en Annelies van Cordaan introduceerde ‘Buurtcirkels’. Rita en Margriet van het Odensehuis in Amsterdam Zuid vertelde samen met Veroniek van Inclusion Lab hoe een buurvrouw en familie van Rita mede door ‘Een Rijker Leven’ nauwer bij Rita betrokken raakten.

WAT-WERKT-ER POSTERS
Per werkwijze schaarden deelnemers zich rond een tafel om een ‘wat-werkt-er’ poster te maken. De vragen die daarbij centraal stonden waren: Wat werkt er? Wat zijn daarbij de voorwaarden? Wie heeft welke rol? Over die vragen werden intensieve gesprekken gevoerd, met als kerngedachten:

Wat maakt dat je je echt welkom voelt bij Stamtafels? Hoe kan het dat de diversiteit van de hulpvragen van de deelnemers aan Buurtcirkels de bijeenkomsten tot een succes maken? Wat zijn de voorwaarden voor het ontstaan van vriendschappen bij Vriendengroepen? Verschilt je benaderingswijze wanneer je als netwerkversterker de opdracht krijgt iemand te helpen bij het aanspreken van relaties uit het verleden, van de aanpak die je gebruikt als je samen opzoek gaat naar nieuwe contacten? Wat doe je als een buurman die je bij de ondersteuning van een jongere betrekt iets oneerlijks heeft gedaan? Is dat een reden om buren überhaupt niet meer te betrekken of zorg je ervoor dat meerdere mensen in het netwerk elkaar in de gaten houden? Wie doet het werk van verbinden? Kun je iemand uit het netwerk zelf vragen deze rol te vervullen?  Wat is je rol als netwerker in het creëren van veilige plekken in de samenleving?

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS
Deze en veel meer vragen kwamen aan bod tijdens de gesprekken waar deelnemers zich bijna niet uit los konden maken. ‘Iedereen heeft een netwerk’, was de meest belangrijke les die één deelnemer na afloop mee naar huis nam. ‘Ik heb geleerd dat er altijd een netwerk is dat wat wil  betekenen als je het maar vraagt,’ schreef een ander. ‘Vraag mensen een rol te vervullen,’ vatte een derde deelnemer de avond samen.

Eén deelnemer maakte tijdens de bijeenkomst zelf plannen: ‘Ga een goede kennis die vereenzaamd is opzoeken en vraag hem naar zijn verlangen. Organiseer een lentefeestje voor alle bewoners in de buurt. Benieuwd hoe dat gaat en wat daar uit komt!’

Ook uit andere notities die deelnemers bij vertrek maakten klonken de lessen van de avond door: ‘Ik heb geleerd over verschillende werkwijzen.’ ‘Ik leerde dat netwerk iets is waar je heel veel over kunt leren.’ ‘Hoe kun je een combinatie maken van de verschillende werkwijzen?’ ‘Het draait om zorgzame samenwerking!’ ‘Verbinding!’ ‘Aanknooppunten voor netwerkversterking en positief bijdragen aan elkaar,’ schreven zij op gekleurd papiertjes.

Er waren tot slot deelnemers die de avond zelf beschreven: ‘Onvoorbereid een moment van “fame”’ schreef een deelnemer die onvoorbereid krachtig had gepresenteerd. ‘Mooie mensen met mooie verhalen en INSPIRATIE,’ vatte een laatste deelnemer de avond samen.

LEERGEMEENSCHAP
Laura benadrukte hoe deze serie gesprekken bedoeld is om samen een groep mensen te vormen die veel af weten van netwerkversterking. In zo een leergemeenschap kunnen de gesprekken over de zorgvriendelijker stad op een hoger plan worden getild en wie weet ontstaan er nieuwe samenwerkingsverbanden!

Een deel van de gesprekken tijdens deze avond worden door Stefanie van Zal en Merel van Schravendijk verwerkt in een verslag dat zij gebruiken voor hun onderzoek naar buurtgerichte netwerkinterventies. De volgende bijeenkomst gaan we over dat onderzoek in gesprek!

VOLGENDE KEER
De organisatoren bedanken alle deelnemers heel hartelijk voor de bijzondere gesprekken die we deze avond voerden.Wij zien ernaar uit elkaar de volgende keer, donderdag 31 januari, om 17.00 op de Zwanenburgwal 206-I te zien en samen verder te denken en te praten!

Veelgezochte pagina’s