Actueel

Onderzoek Ben Sajet Centrum: kwetsbare ouderen sterk geleden onder coronamaatregelen

De meeste kwetsbare ouderen voelen zich zeer eenzaam door het gebrek aan contact als gevolg van de coronamaatregelen. Zij willen iets betekenen voor een ander en meedoen in de maatschappij. Sommige ouderen zijn digitaal handiger geworden, maar deze communicatiemiddelen kunnen fysiek en persoonlijk contact niet vervangen. Dit blijkt uit onderzoek van het Ben Sajet Centrum naar de impact van de coronamaatregelen op kwetsbare ouderen.

Angst en piekeren
Veel kwetsbare ouderen piekeren over hoe de situatie verder zal verlopen en zijn angstig. Vooral in het begin was de angst gericht op besmetting en de kans te overlijden terwijl naasten niet aanwezig mochten zijn. Na verloop van tijd was de angst meer gericht op een mogelijke tweede golf waardoor veel kwetsbare ouderen opnieuw in isolatie zouden moeten. De informatievoorziening was voor velen onduidelijk

Grotere ongelijkheid
Nu de maatregelen steeds verder versoepelen ontstaat grotere ongelijkheid tussen mensen die het ‘normale’ leven langzaamaan weer kunnen oppakken, en zij die dat niet kunnen. Veel kwetsbare ouderen kunnen niet deelnemen in deze versoepelingen. Juist deze ongelijkheid zorgt nu voor wrijving en frustratie.

Bevindingen en aanbevelingen
Gesprekken zijn gehouden met kwetsbare ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals tussen april en juni 2020. Lees hier het rapport met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen.

Over het onderzoeksproject Coronatijden
Het onderzoeksproject Coronatijden is gefinancierd door ZonMW en is een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam, MEE NL, VU Universiteit Amsterdam, Trimbos Instituut, Ben Sajet Centrum, Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en de Hogeschool van Amsterdam. Elke partner is verantwoordelijk voor een deelonderzoek met focus op een specifieke doelgroep. Het Ben Sajetcentrum doet onderzoek naar de  impact van sociale isolatie op kwetsbare ouderen en mantelzorgers.

De rapportages van de andere onderzoeken binnen het onderzoeksproject verschijnen deze maand en zijn te lezen op de website van Coronatijden.

Meer informatie
Voor meer informatie, neem contact op met Natashe Lemos Dekker, T 06 46 31 33 82, E: natashe@bensajetcentrum.nl of UvA perswoordvoerder Annelies van Dijk, T: 0615357307, E: a.vandijk@uva.nl 

Illustraties: Margriet Osinga. 

Veelgezochte pagina’s